Jak pomagać?

Masz trochę wolnego czasu, który chciał(-a)byś przeznaczyć na coś pożytecznego?
A może masz jakiś świetny pomysł, ale sam nie możesz go zrealizować?

Zapraszamy do nas!

Przyłącz się do wspólnego budowania ogólnodostępnego dobra! Ty też możesz nadawać kształt temu światu, swojemu światu, światu Twoich bliźnich... Jesteś tu potrzebny!

....................

Rachunek Fundacji: Raiffeisen Polbank

Fundacja Pomocy Bliźniemu „CREDO”

DAROWIZNY OSÓB FIZYCZNYCH

Zapisy ustawy o podatku od osób fizycznych (art. 26 ust. 1 pkt 9) dotyczące możliwości odliczenia darowizny od podatku dochodowego (od 01.01.2004 r.) określają, iż można odliczyć darowizny:

Przekazane na cele zawierające się w sferze zadań publicznych:

• pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacjiżyciowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób;
  • działalności charytatywnej;
  • podtrzymywania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwojuświadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej;
  • działalności na rzecz mniejszości narodowych;
  • ochrony i promocji zdrowia;
  • działania na rzecz osób niepełnosprawnych;
  • promocji zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bezpracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy;
  • upowszechniania i ochrony praw kobiet oraz działalność na rzecz równychpraw kobiet i mężczyzn;
  • działalności wspomagającej rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości;
  • działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych;
  • nauki, edukacji, oświaty i wychowania;
  • krajoznawstwa oraz wypoczynku dzieci i młodzieży;
  • kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i tradycji;
  • upowszechniania kultury fizycznej i sportu;
  • ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego;
  • porządku i bezpieczeństwa publicznego oraz przeciwdziałania patologiomspołecznym;
  • upowszechniania wiedzy i umiejętności na rzecz obronności państwa;
  • upowszechniania i ochrony wolności i praw człowieka oraz swobódobywatelskich, a także działań wspomagających rozwój demokracji;
  • ratownictwa i ochrony ludności;
  • pomocy ofiarom katastrof, klęsk żywiołowych, konfliktów zbrojnychi wojen w kraju i za granicą;
  • upowszechniania i ochrony praw konsumentów;
  • działań na rzecz integracji europejskiej oraz rozwijania kontaktówi współpracy między społeczeństwami;
  • promocji i organizacji wolontariatu;
  • działalności wspomagającej technicznie, szkoleniowo, informacyjnie lubfinansowo organizacje pozarządowe oraz podmioty, o których mowa w art. 3 ust. 3, w zakresie określonym w pkt 1-23.

(określone w art. 4 ustawy z 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie),

Przekazane organizacjom (m.in. stowarzyszeniom i fundacjom), o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 wyżej wymienionej ustawy, prowadzącym działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych (niekoniecznie posiadającym status organizacji pożytku publicznego) określonych w tej ustawie.

Przekazane na cele kultu religijnego.

Od podstawy opodatkowania można odliczyć darowizny w kwocie nie wyższej niż 6% uzyskanego dochodu (art. 26 ust. 1 pkt 9 ust. o pdpf).

Należy pamiętać, iż w przypadku gdy przedmiotem darowizny są pieniądze, to powinna ona być udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanej organizacji. Zaś w przypadku darowania rzeczy lub usług - dokumentem potwierdzającym przekazanie tej darowizny oraz dokumentami potwierdzającymi faktyczne wydatki związane z tą darowizną.

DAROWIZNY OSÓB PRAWNYCH

Zapisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (art. 18 ust 1 pkt 1 i 7) dotyczące możliwości odliczenia darowizny od podatku dochodowego (od 01.01.2004 r.) określają, iż można odliczyć darowizny:

Przekazane na cele zawierające się w sferze zadań publicznych (określone w art. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie),

• organizacjom, (m.in. stowarzyszeniom i fundacjom) o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 tej ustawy,
  • prowadzącym działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych określonych w tej ustawie.

Przekazane na cele kultu religijnego można odliczyć od dochodu darowizny do wysokości nie przekraczającej 10% dochodu.

Należy pamiętać, iż w przypadku gdy przedmiotem darowizny są pieniądze, to powinna ona być udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanej organizacji. Zaś w przypadku darowania rzeczy lub usług - dokumentem potwierdzającym przekazanie tej darowizny oraz dokumentami potwierdzającymi faktyczne wydatki związane z tą darowizną.

***Każdy może przekazać kwotę w wysokości 1% swoich podatków na rzecz organizacji pożytku publicznego.

TO NIC CIĘ NIE KOSZTUJE - DAJESZ PIENIĄDZE ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO ZAMIAST WRZUCAĆ JE DO OGROMNEGO WORA, Z KTÓREGO NIE WIADOMO, KTO JE WYJMIE.